HANKE ON PÄÄTTYNYT

Pohjois-Savon Lakeland 2 -hanke toimi kansainvälisen matkailun kehittämisen käytännön työkaluna Pohjois-Savon maakunnassa vuosina 2019-2022. Hankkeen tavoitteena oli nostaa Lakeland-alueen profiilia kansainvälisesti tunnetuksi matkailualueeksi.

Hankkeessa tehtiin konkreettista osaamiseen, tuotteistamiseen, yhteistyöhön, saavutettavuuteen sekä markkinointiin ja myyntiin liittyvää kehittämistyötä yhdessä alueen pk-yritysten ja muiden matkailualan toimijoiden kanssa.

Konkreettisena tavoitteena oli pidentää matkailusesonkia ja edistää ympärivuotisuutta sekä kasvattaa kansainvälisten matkailijoiden osuutta nykyisestä n. 10 prosentista merkittävästi.

Hanke koostui käytännönläheisistä toimenpiteistä, joiden avulla vahvistetaan yritysten valmiutta kansainvälisen toiminnan käynnistämiseen ja toteuttamiseen sekä yhteistyöverkostoissa toimimiseen. Toimenpiteiden avulla kasvatettiin alueen vetovoimaisuutta ja tuotetaan tuote- ja viestintäsisältöjä.

Tuotimme sisältöä markkinointiin

Pohjois-Savon Lakeland -hanke tuotti laadukasta markkinointimateriaalia Pohjois-Savon matkailutoimijoiden vapaaseen käyttöön. Hankkeen päätyttyä toimijoiden käytössä on mm. noin 700 ammattikuvaajan ottamaa valokuvaa Pohjois-Savosta ja useita laadukkaita videotuotantoja.

Matkailutuotteiden määrän ja laadun nostaminen oli yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista. Alueemme matkailutuoteita on hiottu hankkeen asiantuntijoiden vetämissä tuotteistamistyöpajoissa. Hanke on koonnut yksiin kansiin 42 pohjoissavolaista matkailutuotetta ja 30 majoituskohdetta yhteistyössä hankkeessa mukana olevien yritysten kanssa.

Pohjois-Savon matkailun kuvapankki

Hankkeen ylläpitämä Pohjois-Savon matkailun kuvapankki kokoaa yhteen ammattivalokuvaajien ottamia kuvia maakunnan matkailumarkkinointikäyttöön. Northern Savo Lakeland -kuvapankki

Northern Savo Lakeland Product Manual

Pohjois-Savon matkailun tuotemanuaali kokoaa yhteen 38 matkakohdetta ja 28 majoitusvaihtoehtoa. Manuaali on suunnattu kansainvälisille matkanjärjestäjille, mutta myös tavallinen matkailija voi etsiä sieltä inspiraatiota oman matkansa suunnitteluun. Northern Savo Lakeland Product Manual

Northern Savo Lakeland Supplier Manual

Pohjois-Savon matkailutoimijoiden manuaali esittelee lyhyesti Pohjois-Savon Lakeland -hankkeessa mukana olevat yritykset ja heidän palvelutarjontansa. Northern Savo Lakeland Supplier Manual

Pohjois-Savon matkailun digitiekartta

Pohjois-Savon matkailun digitiekartan tavoitteena on antaa suuntaviivat ja toimenpide-esitykset maakunnan matkailun digitaalisen markkinoinnin, myynnin ja liiketoiminnan kehittämiseen. Se on laadittu maakunnan toimijoiden yhteistyönä työpajatyöskentelyn tuloksena. Pohjois-Savon matkailun digitiekartta

An Adventure in Lakeland -matkailuvideosarja

Road movie -tyyppinen Pohjois-Savon matkailumarkkinointiin toteutettu videosarja, joka on kuvattu useassa kohteessa ympäri maakuntaa kaikkina neljänä vuodenaikana. SavoGrown alueelta mukana Etelä-Konneveden kansallispuisto ja Tervon Lohimaa. Katso An Adventure in Lakeland -videosarja

Virtuaalinen tutustumismatka: Northern Savo Lakeland, Finland

Kansainväliset matkailun myyntitapahtumat siirtyivät koronan myötä laajalti verkkoon. Sähköisiä myyntitapahtumia varten tuotetussa videosarjassa yrittäjät ja yritysten työntekijät esittelevät omia kohteitaan. Katso virtuaalisen tutustumismatkan videosarja

Lakeland VR-toteutus Puijon tornista

3D-mallinnetulla Puijon Tornin näköalatasanteella voi ihastella 360-kameralla tuotettua aitoa Kuopion maisemaa. Pohjoissavolainen virtuaalimaailma löytyy virtuaalilaseja valmistajan Oculuksen pelipalvelusta tuotenimellä ”LakelandVR”.
Lakeland VR

Northern Savo Lakeland with Ville Haapasalo

Venäjänkielistä Pohjois-Savon matkailumarkkinointivideosarjaa tähdittää näyttelijä Ville Haapasalo. Tutustumiskohteita ovat mm. Kuopion kauppahalli ja torin ympäristö, Ortodoksinen kirkkomuseo Riisa, maailman pienin ravintola Kuappi Iisalmessa. Katso Northern Savo Lakeland with Ville Haapasalo -videosarja

Urho Kekkosen kierros AR-toteutus

Hankkeen tuella Pielavedelle on toteutettu lisätyn todellisuuden AR-kierros, joka kertoo presidentti Urho Kekkosen elämästä.
Traileri: Urho Kekkosen kierros


Työtä maakunnallisen matkailun johtamisjärjestelmän luomiseksi

Pohjois-Savossa ei ole tällä hetkellä koko maakunnan alueella toimivaa matkailuorganisaatiota, joka vastaisi kansainvälisen matkailun kehittämistyöstä.

Lakeland-hankkeessa tehtiin työtä johtamisen mallin luomiseksi, joka ottaisi kokonaisvaltaisesti hoitaakseen matkailun kehittämisen alueella ja toimisi linjassa Lakeland-alueen toisten maakuntien ja Suomen kansainvälisen matkailun edistämisestä vastaavan Visit Finlandin toimintojen kanssa.

Työn tuloksena maakunnallinen matkailuorganisaatio perustetaan näillä näkymin syksyllä 2023.

Pohjois-Savon Matkailu Oy perustetaan syksyllä

Pohjois-Savon Matkailu Oy:n käsittely kunnissa on kestänyt odotettua pidempään, joten suunniteltu perustamiskokous siirtyy pidettäväksi syksyllä. Työtä maakunnan …

Lue lisää

Tukea matkailun tiedolla johtamiseen

Johtamisjärjestelmän valmistelua tukee reaaliaikaisen matkailudatan kerääminen, jota on tehty Lakeland-hankkeen tuella koko maakunnan laajuisena – ensimmäisenä maakuntana Suomessa. Telian operaattoridataan perustuva tieto matkailijoiden liikkeistä, yhdistettynä matkailijoilta kerättyyn kyselytietoon on huima loikkaus perinteisistä matkailutulotutkimuksista kohti taktisen liiketoiminnan ohjausta.

Lisäksi Savonia AMK:n toimesta hankkeessa on toteutettu perinteisempi Pohjois-Savon matkailutulo ja -työllisyys vuonna 2018 -selvitys.


Facebook: VisitSavo – Travelling in Northern Savo
Instagram: Visit_Savo – Northern Savo Lakeland
YouTube: Northern Savo Lakeland

Kysy lisää!