Vihreä siirtymä kasvinsuojelussa -hankkeen päätavoitteena on Pohjois-Savon marjantuotannon kehittäminen kohti Pellolta pöytään -strategian tavoitteita vähentämällä kemiallisen kasvinsuojelun käyttöä.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma vie EU:ta kohti kestävää taloutta. Tavoitteena on yhteisen maatalouspolitiikan viherryttäminen Pellolta pöytään -toimenpiteiden keinoin mm. vähentämällä lannoitteiden ja antibioottien sekä torjunta-aineiden käyttöä vuoteen 2030 mennessä.

Kunnianhimoinen aikataulu vaatii, että innovatiivisia tapoja ja tekniikoita suojella satoa tuholaisilta ja taudeilta on päästävä testaamaan nopeasti ja siten parantamaan elintarvikejärjestelmämme kestävyyttä.

Hanke koostuu viidestä eri työpaketista:

  • Otsonointi mansikan kasvitautien ja vihannespunkin torjunnassa
  • Ripsiäisen torjunta biologisesti
  • Kasvivahventeiden käyttö
  • UVC-säteilyn käyttö härmän ja harmaahomeen torjunnassa
  • Vihreiden kasvinsuojelumenetelmien vaikutus marjojen laatuun

Hanketta toteutetaan Marjanviljelyn koetilalla, yksittäisellä marjatilalla, Luken Suonenjoen toimipisteessä ja Itä-Suomen yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitoksella Kuopiossa.

Ota meidät seurantaan!

Tiedotamme hankkeen kuulumisista ja marja-alan ajankohtaisista asioista Marjaosaamiskeskuksen uutiskirjeessä, jonka voit tilata SavoGrown uutiskirjeiden tilaussivulta:

Kysy lisää!