Siirry sisältöön

Rautalammin Tulevaisuustalkoissa kehitettiin ideoita ja tulevaisuutta

Rautalammin Tulevaisuustalkoissa kehitettiin ideoita ja tulevaisuutta

Julkaistu: 10.1.2022
Kaikille sydämeltään rautalampilaisille suunnattu Tulevaisuustalkoot -pilotti toteutettiin Rautalammilla 30.12.2021. Tekeminen jatkuu verkossa 27.1.22.

Kokoonnuimme Rautalammilla torstaina 30.12. klo 14 – 17 pilotoimaan Tulevaisuustalkoot konseptia. Tulevaisuustalkoiden ideana oli tuoda esiin ja kehitellä yhdessä sydämeltään rautalampilaisten ideoita Rautalammin kehittämiseksi. Aika oli haastava, sillä odottelimme juuri vuoden lopulla AVI:n tiukennuksia Koronan aiheuttamiin kokoontumisrajoituksiin liittyen. Meitä oli lopulta paikalla viisi henkilöä. Moni joutui perumaan osallistumisen myös sairastumisten ja muiden kiireiden takia. 

Kuitenkin, saimme testattua Un-Conference / Open Space -menetelmää, missä käsiteltäviä ideoita ei oltu kuratoitu etukäteen, vaan kaikki käsiteltävät ideat nostettiin esiin tilaisuudessa. 

Ideointi tulevaisuustalkoissa on vapaata. Kaikki ideat kylien, kuntien ja yhteisöjen kehittämiseksi ovat tervetulleita. Toiveena on, että ideaan koetaan omistajuutta ja intoa idean eteenpäinviemiseksi.

Tilaisuus aloitettiin paikallaolijoiden esittäytymisellä 3-4 teeman kautta. Tässä koostettuna sanat, mitkä mainittiin.

Verkko-ohjelmointi, It-Konsultointi, Tapahtumien_järjestäminen, Omakustanteet, Luonto, Taide, Yhteiskehittäminen, ideointi, tapahtumamatkailu, Viestintä, Vanhat Autot, Yhteisöllisyys, Yhteistyö. Ekoteot, Tulevaisuus, Maastopyöräily, Viestintä, Dialogi.

Näistä sanoista on myös koottu sanapilvi tämän julkaisun kansikuvaksi ja myös tähän alle. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Yhteensä 13 ideaa esillä ja käsittelyssä

Esittelyjen jälkeen aloitimme osallistujien ideoiden läpikäymisen ideoiden lyhyellä esittelyllä. Alla listattuna ideat. Joitakin ideoita otimme jatkoideoinnin alle ja niistä vähän enemmän tietoa jo tässä samassa listauksessa.

 1. Sukututkimus – On paljon sukuja ja perheitä Rautalammilla. Näiden yhteyksien näkyväksi tekeminen.
 2. Ateljee – Paikka missä tehdä taidetta ja osallistua taidekursseille.
 3. Energiayhteisö Rautalammille. V. 2023 voimaan tuleva EU-lakimuutos tulee mahdollistamaan sähkön myynnin yhteisöjen sisällä. Tätä mahdollisuutta olisi mielenkiintoista tutkia lisää niin maatalouden kuin pienkiinteistöjen näkökulmasta. Voisi toimia myös osuuskuntamallilla. Tuotantomallina esimerkiksi tuuli ja aurinko ja biokaasu. Tavoitteena myös energiatehokkuus. Puhetta myös vetytaloudesta, biokaasujakeluaseman tarpeesta, Ekotekoja -hankkeen tekemistä energiaselvityksistä ja -ehdotuksista, älykkäistä verkoista (Smart Grids).
 4. Luontokohteet kartalle. Maastokarttoja tutkimalla löytyy paljon mielenkiintoisia luontokohteita, joissa vierailla. Niitä ei kuitenkaan ole missään sen kummemmin esillä. Näistä voisi koostaa tietoa sopivaan verkkopalveluun.
 5. Luonnonsuojelun edistäminen. Esim. Rautalampi -järven kunnostus sekä luontoarvoiltaan merkittävien alueiden etsiminen ja kartoitus ja madhollinen suojelu. Metsänhoidon ja -käytön yhteensovittaminen.
 6. Luonnon ja kulttuurin keskus (korkeakoulu). Tähän voisi kuulua mm. Yhteisöllinen työtila, ateljee, paikka jossa yhdistyisi taide, kulttuuri ja tiede. Se voisi olla luovan tekemisen keskus. Mistä tilat? Rahoitus? Mesenaatit (kuten Kauko Sorjonen Jyväskylässä)?

Voisiko sopiva pilottitila olla esimerkiksi Kirjaston alakerrassa? Voitaisiko mahdollisesti kunnostettavien tilojen yhteydessä tehdä ns. Purkutaideprojekteja? Työtilat mahdollistaisi tärkeän yhteisöllisyyden. Säilytyskaapit vuokrattavissa. Voisiko olemassaolevat, hienot Jukola Industriesin rakentamat laavut toimia pop up -työpisteinä? Jos sinne lisäisi seisomatyöpisteen eli pöydän, niin ergonomia paranisi verrattuna laavun penkillä istumiseen. 

 1. Vihreä siirtymä: Rautalampi kierto- ja energiatalouden edelläkävijä.
 2. Hävikin ja ylijäämän hyödyntäminen. Vähäpäästöinen viljely. Hiilineutraali Rautalampi. Käänteinen kiinteistövero. Biokaasujen potentiaali maatiloilla.
 3. Maaseudun yhteiskäyttöautot. Kutsukyydit. Miten pääsisi auton luo? Maaseudun kuljetusratkaisut
 4. Viestinnän TOP-3 teesit v. 2022. Kuinka voisimme viestiä paremmin? Miksi viestintä niin usein epäonnistuu? Mistä hyvä viestintä rakentuu? Viestinnän TOP-3 teesit vuodelle 2022?
 5. Tapahtumaradio Pestuumarkkinoille. Paikallisradio FM-taajuudelle. Lisäksi nettistriimi verkkoon. Lisäisi yhteisöllisyyttä. Päälavan voitaisiin striimata ja lähettää livenä myös radiotaajuuksille, jos studio olisi lavalla. Voitaisi tehdä livenä lavalta, teltasta tai muusta sopivasta paikasta.
 6. Koordinaatiohanke tapahtumille. 
 7. Puutarhamarjojen ja -hedelmien ResQ Club -henkinen sovellus, joka yhdistäisi pihassa poimimattomat luonnon antimet ja niistä kiinostuneet kerääjät. Voisi toimia esim. rahanhankintana urheiluseuralle tai ansaintana muuten vaan tai ihan vaan luonnonantimien saaminen hyötykäyttöön. Ekotekoja -hanke lupasi napata tästä ideasta kopin ja pilotoida sitä tulevana kesänä / syksynä.

Jatkot eli mitä tästä eteenpäin?

Jatketaan kokoontumisia kuukauden viimeisenä torstaina. Kutsutaan mukaan ihmisiä myös naapurikunnista kehittämään omia ideoitaan. Pahana jylläävästä kulkutaudista johtuen seuraava tapaaminen verkkoyhteyksien (Teams) yli. Kts. linkki alempana.

Olimme jo nyt varautuneet etäosallistumiseen luomalla useampia Teams -huoneita, ja aikataulut verkkoympäristöön. Pääsemme näitä hyödyntämään seuraavalla kerralla eli torstaina 27.1.2022 klo 17:30 alkaen.

Varaa aika kalenteristasi jo nyt!

Tulevaisuustalkoot Vol. 2. 

PVM: Torstai 27.1.2022

Klo 17:30 – 19:30

Paikka: Etänä verkossa eli Teams: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Mukana hanketta rahoittaa Kehittämisyhdistys Mansikka