Siirry sisältöön

Kolumni: Monta paikkaa sydämessä

Kolumni: Monta paikkaa sydämessä

Julkaistu: 9.2.2023

Teksti: Maria Puustinen

Monella meistä on monta tärkeää paikkaa, joissa vietämme säännöllisesti aikaa. Arkena olemme ehkä asettuneina kaupunkiin, mutta loma-ajat vietämme mökillä. Tai perhe ja koti ovat yhdessä paikassa, mutta töissä käymme toisessa kunnassa. Ehkä vierailemme säännöllisesti lapsuudenkodissa tai mummolassa pitääksemme huolta ikääntyneistä läheisistämme. Joku siirtyy loma-ajoiksi maalta kaupunkiin, jollekin taas on löytynyt ulkomailta tuttu ja turvallinen tukikohta. Vaikka olemme virallisesti kirjoilla vain yhdessä paikassa kerrallaan, voi sydämessämme olla monta paikkaa, jotka tuntuvat kodilta.

Vaikka olemme virallisesti kirjoilla vain yhdessä paikassa kerrallaan, voi sydämessämme olla monta paikkaa, jotka tuntuvat kodilta.

Monipaikkaisuus on osa monen suomalaisen arkea. Se voi olla oivallinen ratkaisu tilanteisiin, joissa elämän eri osa-alueet – vaikkapa työ ja läheiset – ovat eri paikkakunnilla. Etätöiden yleistyminen ja teknologian kehittyminen ovat mahdollistaneet entistä joustavampaa työskentelyä käytännössä mistä vain. Toki on muistettava, ettei monipaikkaisuus ole mahdollista kaikille. Joskus työ, opiskelu tai hoivavastuut voivat sitoa niin tiiviisti yhdelle paikkakunnalle, että ajan viettäminen muualla ei vain onnistu. Monipaikkaisuus vaatii myös taloudellisia resursseja, joita kaikilla ei ole.

Pohjois-Savossa ja SavoGrown alueen kunnissa monipaikkaisuus näkyy etenkin vapaa-ajan asumisessa. Täällä on hienot mahdollisuudet mökkeilyyn – kaunista luontoa, harrastusmahdollisuuksia, virkeitä kyläyhteisöjä, leppoisaa elämänmenoa. Tänne on helppo tulla, ja täällä on helppo olla. Mökkeilyllä on tunnistettu olevan hyvinvointia ja terveyttä lisääviä sekä luontosuhdetta syventäviä vaikutuksia. Siinä missä moni haluaa elää joustavan monipaikkaisesti jatkossakin, voi toisilla olla unelmana kokoaikainen muutto mökkipaikkakunnalle.

Vapaa-ajan asukkailla voi olla paljon sellaista osaamista ja kehitysideoita, joita alueellamme kannattaa hyödyntää. Rautalammin vapaa-ajan asukastoimikunnan ja Pielaveden mökkiläisneuvoston toiminta ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten vapaa-ajan asukkaita voidaan ottaa tiiviimmin mukaan kunnan toimintaan ja osaksi paikallisyhteisöä.

Maailma muuttuu, ja nykyiset mökkeilijät ikääntyvät. Millainen on mökkeilyn tulevaisuus? Mökeiltä odotetaan koko ajan entistä parempaa varustelutasoa ja muokkautuvuutta erilaisiin tarpeisiin. Perusasiat, kuten kaipuu lähelle luontoa, tuskin katoavat. Hyvien julkisten liikenneyhteyksien merkitys kasvanee. Kaupungeissa asuvista nuorista yhä harvempi hankkii autoa tai edes ajokorttia, mutta moni heistä haluaa varmasti jatkossakin viettää aikaa mökillä ja pitää yllä siteitään maaseudulle. Tarvitaan monipuolisia liikkumisvaihtoehtoja, vaikkapa julkisen liikenteen vuorojen ja yhteiskäyttöautojen tai kimppakyytien yhdistelmiä.

Liikkumisratkaisuilla on suuri merkitys, kun tarkastellaan monipaikkaisuuden kestävyyttä. Kulkuneuvojen valinnan lisäksi on hyvä miettiä, miten voimme vähentää tarpeetonta matkustamista. Jos mökeillä on hyvät tietoliikenneyhteydet ja tärkeimmät palvelut löytyvät läheltä, voisivat viipymät kenties pidentyä, ja turha liikkuminen vähenisi. Ehkä tilalle voisi tulla lihasvoimin liikkumista lähialueilla. Miten muuten tukisimme kestävää monipaikkaisuutta ja vieläpä niin, että kaikilla olisi mahdollisuus viettää joustavasti aikaa haluamissaan paikoissa? Voisiko mökkien ja asuntojen yhteiskäyttö yleistyä? Tähänkin pohdintaan kannattaa ottaa vapaa-ajan asukkaat mukaan.

SavoGrown Monipaikkaisuuden, etätyöskentelyn ja matkailun tiedolla johtamisen hankkeessa kerätään tietoa monipaikkaisuudesta ja sen vaikutuksista. Vapaa-ajan asumisen tilannekuvaa kartoitetaan sähköisillä Mökkiläiskyselyillä, ja lisäksi hyödynnetään teleoperaattoridataa liikkumisen selvittämiseksi. Helmikuun alussa käynnistyy talvikuukausia koskeva Mökkiläiskysely, joka löytyy osoitteesta www.savogrow.fi/mokkeily.

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Monipaikkaisuuden, etätyöskentelyn ja matkailun tiedolla johtamisen hankkeessa Kehitysyhtiö SavoGrowlla.

Teksti on alunperin julkaistu Paikallislehti Sisä-Savossa ja Pielavesi-Keiteleessä