Siirry sisältöön

Osan aikaa paikkakunnalla olevien potentiaali käyttöön

Osan aikaa paikkakunnalla olevien potentiaali käyttöön

Julkaistu: 13.5.2025

Väestöennusteet piirtävät karua kuvaa lähes kaikille Pohjois-Savon kunnille. Tilanne ei ole oleellisesti parempi muuallakaan Itä-Suomessa.

Väestömuutos koettelee vastaavalla tavalla monia muitakin Suomen ja Euroopan alueita. Syntyvyys on Suomessa romahtanut ja väestö ikääntyy. Ilman merkittävää maahanmuuttoa asukasmäärä laskee huomattavasti lähes kaikissa kunnissa seuraavien 10 vuoden aikana.

Kuntien aktiivinen elinvoimatyö korostuu tilanteessa, jossa yleiset kehitystrendit eivät anna nostetta kuntien kehitykselle. Käytännössä tarvitaan useiden, rinnakkaisten osaratkaisujen yhdistämistä mahdollisimman suotuisan lopputuloksen saavuttamiseksi väestömuutokseen sopeutumisessa.

Hyödyntämättömiä mahdollisuuksia

Monipaikkaisuus on tunnistettu yhdeksi osaratkaisuksi varsinkin pienempien kuntien elinvoiman vahvistamiseen.  

Monipaikkaisuus tarkoittaa säännöllistä elämää oman virallisen kotipaikan ulkopuolella. Se voi olla käytännössä esimerkiksi kausiasumista, etätöitä, pendelöintiä eli työssäkäyntiä muualla kuin asuinpaikkakunnalla tai työperäistä asumista toisella paikkakunnalla. Myös harrastukset tai läheisten hoivaaminen voivat kuljettaa ihmisiä säännöllisesti kahden tai useamman paikan välillä.

Monipaikkaisuudessa on vielä toteutumattomia ja hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. Jos paikkakunnalla jo muutenkin aikaa viettävät ihmiset saadaan sitoutettua vahvemmin, voi seurauksena olla uusia asukkaita, yrittäjyyttä, työntekijöitä, vahvempaa yhteisöllisyyttä ja palveluja ylläpitävää kulutuskysyntää.

Uusia tapoja sitouttaa kunnassa jo olevia ihmisiä

Jotta monipaikkaisuutta voidaan tietoisesti hyödyntää kuntien kehitystyössä ja alueiden edunvalvonnassa, tarvitaan ilmiön eli paikkakunnalla pyörivien ihmisten näkyväksi tekemistä ja siitä koottua tietoa päätösten pohjaksi.

Kunnissa kannattaa etsiä uusia tapoja tavoittaa ja sitouttaa oman kunnan näkökulmasta tärkeitä monipaikkaisten ihmisten ryhmiä. Tähän on eri puolilla Pohjois-Savoa jo tartuttukin.

Esimerkiksi Vieremällä pyritään ottamaan yhteyttä paikkakunnalle muualta pendelöiviin työntekijöihin. Kaavilla etsitään omannäköistä toimintamallia yhteydenpitoon kesäasukkaiden kanssa.

Monipaikkaisuuden edistäminen ja hyödyntäminen kannattaa huomioida uuden valtuustokauden alussa, kun kunnissa päivitetään kuntastrategioita ja elinvoimaohjelmia. Väestömuutos on tosiasia, mutta sen edessä ei pidä työntää käsiä syvemmälle taskuun, vaan etsiä työvoimatarpeiden ja paikkakunnan vireyden kannalta tepsiviä keinoja.

Hanna Moilanen, projektipäällikkö
Kehitysyhtiö SavoGrow

Heikki Sirviö, aluekehityspäällikkö
Pohjois-Savon liitto

Teksti on julkaistu 13.5.2025 Savon Sanomien yleisönosastolla.