Siirry sisältöön

Ikääntyneiden asumisen ”Master Plan” sai rahoituksen

Ikääntyneiden asumisen ”Master Plan” sai rahoituksen

Julkaistu: 1.6.2021

SavoGrown alueen kuntien tiivistyvä yhteistyö näkyy seuraavaksi ikääntyneiden asumisen ennakointi- ja varautumistyönä.

Kuntakuusikko menestyi Ympäristöministeriön erityisavustushaussa ja sai rahoituksen vuoden mittaiseen kumppanuuspöytä-toimintamallia hyödyntävään strategiatyöskentelyyn, jonka lopputulemana alueelle syntyy Savon Villin lännen ikääntyvien asumisen Master Plan. Työ alkaa marraskuussa 2021.

”Merkittävää on, että nyt kuusi kuntaa luo pohjan yhteiselle ennakointityölle ja laatii yhteiset suuntaviivat, vision ja tavoitteet ikääntyneiden asumisen kehittämiselle alueella”, kommentoi hanketta hallinnoivan Suonenjoen kaupungin sosiaalijohtaja Eija Komulainen.

Palveluiden järjestämis- ja tuottamistapoja mietitään innovatiivisesti seniorikansalaisen ollessa keskiössä. Hankkeessa toteutettava tiedonkeruu toteutetaan kuuden kunnan, vuokrataloyhtiöiden, vanhusneuvostojen, järjestöjen sekä yksityisten toimijoiden kanssa tiiviissä vuoropuhelussa. Myös yksityishenkilöt asuntojen omistajina osallistetaan mukaan yhteistyöhön.

Ikääntyvien asumispalveluiden kehittäminen SavoGrown alueella yhteisesti vaatii ennakointityötä, asuntokannan läpikäyntiä, erityisen vaativien asumispalveluiden osalta yhteisvisiointia ja yhteisen Ikääntyneiden asumispalveluiden strategian laadintaa. Strategiatyön aikana tehdään esitykset senioriasumisen alueellisista ratkaisuista puntaroiden myös toimenpiteet kotona asumisen mahdollistamiseksi.

Hankkeen tuloksena syntyy muissa Suomen kunnissa hyödynnettäväksi toimintamalli ikääntyneiden asumisen ennakointiin ja varautumiseen. Malli tukee etenkin kuntien yhteiskehittämistä ja yhteistoimintaa konkreettisien asumisratkaisujen toteuttamiseksi ns. ”konsortiona”.

Toimintamallin tuloksena syntyvät ennakointitiedot ja toimenpide-ehdotukset kytketään kuntien ja kuntakonsernien asuntoyhtiöiden asuntopoliittisiin ohjelmiin ja toimintasuunnitelmiin. Tämä tukee päätöksentekoa asuntokannan korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen suuntaamiseksi niin, että myös ikääntyneiden asumis- ja myös palvelutarpeet huomioidaan riittävässä määrin.

Lisätietoja:
Suonenjoen kaupunki
Sosiaalijohtaja Eija Komulainen, eija.komulainen@suonenjoki.fi
p. 0400 575 184