Siirry sisältöön

Matkailun järjestäytyminen etenee

Matkailun järjestäytyminen etenee

Julkaistu: 29.6.2022
Yli 150 pohjoissavolaista matkailuyritystä on jo mukana Pohjois-Savon maakunnallisessa matkailun yhteistyösopimuksessa joko suoraan tai kumppanuusorganisaationsa kautta. Solmittavan sopimuksen tavoitteena on, että maakunnallinen matkailuyhtiö aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa.

Pohjois-Savo on yksi harvoista maakunnista Suomessa, joka ei ole järjestäytynyt maakunnalliseen yhteistyöhön kansainvälisen matkailun kehittämisessä ja edunvalvonnassa. Myös maakunnan markkinaosuuden kääntäminen kasvusuuntaan, sekä kotimaan että kansainvälisen kysynnän osalta, edellyttää aiempaa vahvempaa maakunnallista yhteistyötä.

Yli 30 matkailualan toimijaa, joista osa edustaa laajempaa yritysjoukkoa, on listautunut sopimuskumppaniksi Pohjois-Savon maakunnalliseen matkailun yhteistyösopimukseen, jonka tavoitteena on maakunnallisen matkailuorganisaation perustaminen. Matkailuyhtiön osakashakuun on myös listautunut merkittävä toimijaedustus kuntien lisäksi. Mukana on maakunnan suurimpia toimijoita kuten Kuopio-Tahko Markkinointi Oy ja Osuuskauppa PeeÄssä.

Kuntien vuoro tehdä päätöksiä

Maakunnan yritykset ovat nyt ilmaisseet vahvan tahtonsa matkailuorganisaation synnylle, ja nyt on kuntien päätösten aika. Valmisteltu esitys maakunnallisesta matkailutoimialan yhteistyösopimuksesta, ja sitä edustavasta yhtiöstä, on nyt kuntien kanssa tarkentavissa neuvotteluissa.

Useat kunnat ovat jo tehneet linjaavan päätöksen osallistua uuteen maakunnalliseen yhteistyömalliin. Asian kuntakohtaiset esittelyt ja käsittelyt jatkuvat elokuussa.

Tarkentavien neuvottelujen tavoite on, että yhteistyösopimuksen toimeenpanoon sovitaan nyt maakunnasta kohdennetut resurssit, ja maakunnallinen yhtiö aloittaa toimintansa vuoden 2023 alusta.

Maakunnan matkailun johtamismalli on luotu Pohjois-Savon Lakeland 2 -hankkeessa.