Siirry sisältöön

Kolumni: Työllistämisessäkin asenne ratkaisee

Kolumni: Työllistämisessäkin asenne ratkaisee

Julkaistu: 17.11.2022

Teksti: Sanna Kauvosaari

Teksti on julkaistu alun perin Paikallislehti Sisä-Savossa 10.11.2022

Suomea ravisuttaa rakenteellinen työvoimapula, jota ei ratkaista yhdellä täsmälääkkeellä. Myös SavoGrown alueen kunnissa ja yrityksissä tilastot ovat selvillä ja ratkaisujen ideointi käynnissä.

Viime keväänä kärjistynyt maailmanpoliittinen tilanne toi odottamattoman uuden vaihtoehdon työvoimapulan helpottamiseen: alueellamme on tällä hetkellä satoja koulutettuja, työhön motivoituneita ukrainalaisia, jotka haluavat olla hyödyksi yhteiskunnallemme. Suomalaiset ovat ottaneet heidät avosylin vastaan, mutta olemmeko valmiita yhtä avoimin mielin myös työllistämään tulijat?

Jotkut saattavat epäillä, etteivät SavoGrown alueen maaseutukuntien työnantajat ja umpisavolaiset työyhteisöt taivu ulkomaisiin työntekijöihin, mutta voi miten väärässä ovat! Tervolainen metsäpalveluyrittäjä nappasi – kielimuurista huolimatta – Suonenjoella järjestetyiltä rekrymessuilta kaksi ukrainalaista metsänraivaushommiin. Tämän ”somettavan metsurin” Facebook-päivitykset kertovat nyt tyytyväisestä yrittäjästä, joka löysi kipeästi kaipaamaansa työvoimaa. Vastaavia positiivisia tarinoita kantautuu korviimme SavoGrowlla viikoittain.

Kielitaito, osaaminen, koulutus, erilaisten passien ja korttien puute… esteitä työllistämiselle on monia, mutta onko osa niistä omassa päässämme rakennettuja? Voisiko ulkomaalaisen työllistymisen kynnystä madaltaa työparityöskentelyllä tai vahvalla työhön ohjauksella? Tai voisiko pienryhmissä kouluttautuminen asuinpaikkakunnalla olla houkutteleva vaihtoehto?

Virittelemme mm. Savon ammattiopiston kanssa kokeiluja maahanmuuttajien työllistymistä edistämään. Opetuksessa limittyisivät suomen kielen opiskelu ja ammatillisen opiskelun valmiuksien nosto ja sekä toivottavasti myöhemmin myös osia ammatillisesta tutkinnosta.

Opiskelijoiden vastinpariksi tarvitsemme nyt myös työnantajia – heitä, jotka ottavat ennakkoluulottomasti alanvaihtajan tai maahanmuuttajataustaisen opiskelijan oppimaan työssä. Tavoitteena ei ole ”Match Made in Heaven” vaan sellainen ihan tavallinen riittää; kunhan molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä yhteiseloonsa.

Uudet toimintatavat eivät jalkaudu arjeksi yhdessä yössä vaan yrityksen ja erehdyksen kautta: lähdetäänhän siis ennakkoluulottomasti kokeilemaan! Käy katsomassa video Metsäpalvelu Jukka Järvisen rekrytointikokemuksista – video kertoo siitä, että loppujen lopuksi asenne ratkaisee työllistämisessäkin.

Ota yhteyttä!