Siirry sisältöön

Kesätapahtumien kävijämäärä kasvoi edellisestä vuodesta

Kesätapahtumien kävijämäärä kasvoi edellisestä vuodesta

Julkaistu: 23.11.2023

SavoGrown alueella vuosittain järjestettävät kesätapahtumat vetävät alueelle huomattavan määrän kävijöitä, selviää kehitysyhtiön Matkailuverkot vesille -hankkeen toteuttamissa kyselyissä. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli niin tyytyväinen tapahtumaan, että aikoo tulla toistekin. 

Kuopiolaisen Salmi Platformin tapahtuma-analytiikkatyökalulla kerättiin kesän aikana dataa neljästä SavoGrown alueen tapahtumasta: Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilta, Vesannon Reiska MM -kilpailuista, Rautalammin Pestuumarkkinoilta ja Pielaveden Muikkuvestivaaleilta. Kyseiset tapahtumat ovat alueen päätapahtumia, ja dataa kerättiin nyt toista kertaa, mikä antoi mahdollisuuden verrata tuloksia edellisen vuoden kyselydataan. 

Tapahtumakyselyt toteutettiin yhteistyössä tapahtumajärjestäjien kanssa, ja niihin vastasi yli 1500 henkilöä. Kyselyiden avulla saatiin tietoa tapahtumien kävijämääristä, matkustussyistä, rahankäytöstä ja tyytyväisyydestä. 

Tutkitut neljä tapahtumaa toivat alueelle, paikalliset mukaan lukien, yli 31 000 käyntiä ja lähes 7000 yövyttyä yötä alueen ulkopuolelta. Edelliseen vuoteen verrattuna tapahtumien kävijämäärä nousi yli 3000 hengellä, mikä kertoo tapahtumien vetovoimaisuudesta. Tapahtumat ovat myös aluetaloudellisesti merkittäviä, sillä ne toivat tänä kesänä SavoGrown alueelle lähes 2 miljoonaa euroa matkailutuloa. 

Tapahtumat houkuttelivat paikallisten lisäksi suurimmaksi osaksi lähikuntien ihmisiä. Yksittäisiä vieraita saapui myös kauempaa, mutta kyseisillä kävijöillä on yleensä jokin aiempi kytkös alueelle, kuten oma mökki tai sukujuuria alueella. Alueella yövytyistä öistä 45 % vietettiin yksityismajoituksessa eli ystävien tai sukulaisten luona, 20 % omilla mökeillä, 10 % leirintäalueilla tai matkailuajoneuvoissa ja 12 % vuokramökeissä tai hotelleissa. 

Alueelle saapuneet viettivät keskimäärin 3,2 päivää alueella, joka on pidempi viipymä kuin edellisvuoden 2,9 päivää. Vastanneista 88 % saapui alueelle nimenomaan tapahtumaa varten. 

Vetovoimaisin tapahtuma oli Rautalammin Pestuumarkkinat, joka houkutteli yli 12 000 kävijää kolmen päivän aikana. Seuraavaksi suosituin oli Pielaveden Muikkuvestivaalit yli 8 000 kävijällä. Suonenjoen Mansikkakarnevaalit houkutteli yli 7 500 kävijää ja Vesannolla järjestettävät MM-Reiskat lähes 3 500 kävijää. 

Viime vuonna saatujen palautteiden pohjalta tapahtumajärjestäjät olivat pystyneet tänä vuonna kehittämään omaa tapahtumaansa ja yleinen tyytyväisyys olikin tapahtumia kohtaan 8,3/10 pistettä. Vastanneista 9/10 aikoi tulla tapahtumaan uudestaan. 

Tapahtumien kehittämistä suurelle yleisölle rajoittaa vieläkin kaupallisen majoituksen puute pienillä paikkakunnilla. Saadun palautteen perusteella tapahtumien markkinointiin tulisi myös panostaa enemmän suuremman näkyvyyden saamiseksi ja sitä kautta lisätä tapahtumien houkuttelevuutta entisestään. 

Tapahtumadatan keräämisestä vastasi kuopiolainen Salmi Platform Oy osana Matkailuverkot vesille -hankkeen tapahtumatuotannon kehittämistä. 

Tutustu tapahtuma-analyyseihin:

RAUTALAMMIN PESTUUMARKKINAT:


PIELAVEDEN MUIKKUVESTIVAALIT:


VESANNON REISKA-MM:


SUONENJOEN MANSIKKAKARNEVAALIT: