Siirry sisältöön

Suonenjoen mansikka -nimisuoja, merkin käyttö ja valvonta

Suonenjoen mansikka -nimisuoja, merkin käyttö ja valvonta

Julkaistu: 15.2.2024
Suonenjoen mansikka on saanut EU-nimisuojan. Miten ja kuka nimisuojattua nimeä Suonenjoen mansikka voi ja saa käyttää? Miten nimisuojamerkintä täytyy tehdä? Kuka valvoo merkin käyttöä ja miten? Vaatiiko nimisuojatuotteen tuottaminen ja nimen käyttö joitain toimenpiteitä? Tälle sivulle on koottu tietoa Suonenjoen mansikka -nimisuojamerkin käytöstä ja valvonnasta.

Suonenjoen mansikka -tuotetta koskee suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Virallisen nimisuojalogon saat ladattua Ruokaviraston sivuilta painikkeen takaa.

MUUTAMIA NOSTOJA

  • Suonenjoen mansikka -nimisuojattu nimi kirjoitetaan em. muodossa. Ei saa käyttää taivutusmuotoja, esim. ”mansikkaa” tms. 
  • Suonenjoen mansikka -nimisuojatut mansikat myydään pakattuna – IRTOMYYNTI EI OLE SALLITTUA
  • Suonenjoen mansikka –nimisuoja-alue: Suonenjoen, Rautalammin, Tervon ja Vesannon kunnat sekä ent. Karttulan kunnan alue Kuopiosta (v. 2010 Karttulan kuntarajan mukaan).
  • Kaikki mansikanviljelijät, jotka tuottavat mansikkaa em. määritellyn maantieteellisen alueen ”sisällä” ovat oikeutettuja käyttämään nimisuoja-alueella viljelemästään mansikasta suojattua nimitystä ”Suonenjoen mansikka” ja jos suojattua nimitystä haluaa käyttää, niin asiasta on ilmoitettava kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.
  • HUOM! Jos määritellyn alueen sisällä mansikkaa tuottava viljelijä ei jostain syystä
    halua käyttää Suonenjoen mansikka nimitystä
    , niin silloin viljelijä ei voi pakkauksissa mainita ”mansikkaa Suonenjoelta” tai muuten viitata Suonenjoen mansikkaan, vaan mansikka on myytävä suomalaisena mansikkana.

Nimisuojatuotteista löytyy tietoa myös Ruokaviraston sivuilta ja aitojamakuja.fi.

Sivun tiedot perustuvat SavoGrown Marjaosaamiskeskuksen MARKO-hankkeen, Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen ja Suonenjoen kaupungin järjestämän viljelijöiden infotilaisuuden (5.2.2024) materiaaleihin.

Kysy lisää!