Siirry sisältöön

Haluamme kannustaa jokaista ilmastosisukkaaseen arkeen

Haluamme kannustaa jokaista ilmastosisukkaaseen arkeen

Julkaistu: 11.6.2024

Vaikka olen paljon ilmastotekojen kanssa pyörinytkin, niin töissä kuin vapaa-ajalla, yllätyin tehdessäni Sitran elämäntapatestiä. Testi laskee oman toimintani hiilijalanjäljen, missä ei sinällään ollut suuria yllätyksiä, ja antaa pitkän listan erilaisia toimia, joilla hiilijalanjälkeä voi pienentää. Listalta löytyi monia sellaisiakin tekoja, joita en ollut edes tullut ajatelleeksi ilmastotekoina. Mainoskielto, pyykkien ulkokuivatus, pakastimen säännöllinen sulatus ja mikron käyttö vähentävät kaikki ilmastopäästöjä. Tiesitkö sinä näistä?

Kannustaisinkin aivan jokaista tekemään elämäntapatestin, selvittämään oman hiilijalanjälkensä ja valitsemaan muutaman ilmastoteon kokeiltavaksi. Teot voivat olla isoja tai pieniä.

Liikkumisen valinnat, sähkö- ja lämpöratkaisut ja kuluttaminen muodostavat ison siivun hiilijalanjäljistä. Omaa päästökuormaa voi pienentää myös pienillä arjen teoilla, jotka sujahtavat melkein huomaamatta osaksi arjen rutiineja, kunhan vain alkuun pääsee. Kuntalaisten kanssa keskustellessa olen monen monta kertaa kuullut kertomuksen siitä, että ennen muovinkeräyksen aloittamista sitä ei edes tullut ajatelleeksi, miten paljon sekajätteen määrästä voi vähentää kierrättämällä muovin. Tai toteamuksen siitä, ettei arkijärki millään anna periksi sitä, että edellisen päivän jämäruuat heittäisi pois. Samalla tavalla uusista kasvisruokaresepteistä, kirppariostoksista tai lyhyemmistä suihkuista voi helposti tulla osa normaalia arkea.

Millaisia ilmastotekoja sinä voisit testata?

Osallistu SISU-ilmastohankkeen Ilmastosisua arkeen -kampanjaan ja voita majoituslahjakortti Tahkolle ja muita hienoja palkintoja!

Lisätietoja ja osallistumisohjeet löytyvät SISUn nettisivuilta: https://pohjoissavonsisu.fi/ilmastosisua-arkeen/

-Elli, ilmastokoordinaattori