Siirry sisältöön

SISU-hankkeen kesäkuulumisia

SISU-hankkeen kesäkuulumisia

Julkaistu: 11.6.2024

Hanke pyörii vauhdikkaasti kaikissa kunnissa. Hankkeen kaksi keskeistä tehtävää ovat kuntakohtaisten ilmastosuunnitelmien tekeminen sekä ilmastotietoisuuden ja -innostuksen lisääminen. Molempien eteen on paiskittu töitä.

Ilmastosuunnitelmien alustavat toimenpidelistaukset alkavat olla valmiina ja kuntalaisten näkemyksiä halutaan kuulla niin työpajoissa kuin myöhemmin avattavissa kommentointikierroksissakin. Rautalammilla järjestettiin ilmastosuunnitelmatyöpaja laavulla, Tervossa paistettiin makkaraa ja kerättiin vaarallisia jätteitä, Suonenjoella askarreltiin hyönteishotelleja, pohdittiin energiansäästöä ja käsiteltiin suunniteltuja ilmastotoimia Naapurustopäivän rennossa tunnelmassa, Keiteleen pureuduttiin ilmastosuunnitelmaluonnokseen ja energiansäästökeinoihin ja Pielavedellä käytiin ilmastoillassa läpi ilmastotekoja. Pielaveden ilmastosuunnitelman luonnos on jo kesäksi avoinna kuntalaisten kommenteille, ja löytyy kunnan nettisivuilta. Luvassa on vielä Vesannon ilmastosuunnitelman kommentointitilaisuus 19.6.

Työssä edetään kuntakohtaisesti ja ilmastosuunnitelmat on tarkoitus viimeistellä ja hyväksyä vuoden sisällä. Monien toimien toteuttaminen on jo lähtenyt kunnissa käyntiin ja ilmastotyön linkittyminen kaikkiin toimialoihin on sisäistetty kunnissa mallikkaasti.

Myös ilmastotietoisuus ja kiinnostus erilaisiin ilmastotekoihin on vahvistunut. Muutamia esimerkkejä innokkuudesta ovat Pielaveden kuutosluokkalaisille järjestetty metsänistutuspäivä, kevätseurannan toteuttaminen Tervossa, pörriäispellon suunnittelu Rautalammille sekä SISU-hankkeen käyntiin polkaisema Ilmastosisua arkeen -kampanja. SISU-hanke on syventänyt yhteistyötä alueen jätehuollon, ruokapalveluiden sekä energianeuvonnan kanssa, ja tämän yhteistyön pohjalta ilmastotyön vaikuttavuus on kasvussa.

Ilmastotyöhön tarvitaan kaikkien panosta.

Sopivan aurinkoista kesää ilmastoasioiden parista toivottavat Elli ja Anssi