Siirry sisältöön

Kesätapahtumista merkittävää tuloa alueelle

Kesätapahtumista merkittävää tuloa alueelle

Julkaistu: 7.12.2022

SavoGrown alueen suurimmat kesätapahtumat toivat alueelle yli 15 000 käyntiä ja tuottivat matkailutuloa yhteensä 2,3 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Kehitysyhtiö SavoGrow keräsi kesän 2022 aikana kävijädataa neljässä, vuosittain järjestettävässä tapahtumassa: Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla, Vesannon Reiska MM-kilpailuissa, Rautalammin Pestuumarkkinoilla ja Pielaveden Muikkuvestivaaleilla. Tiedonkeruu toteutettiin Matkailuverkot vesille -hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on alueen tapahtumatuotannon kehittäminen.

”Tiedonkeruun ansiosta emme ole enää mutu-tiedon varassa vaan oikeasti tiedämme millaisia ihmisiä tapahtumissa käy, mitä he odottavat tapahtumilta, miten he käyttävät rahaa, missä majoittuvat ja kauanko viipyvät”, kertoo Matkailuverkot vesille -hankkeen projektipäällikkö Sari Hyttinen

Tapahtumilla aluetaloudellista merkitystä

Kyselyt toteutettiin yhteistyössä tapahtumajärjestäjien kanssa ja niihin vastasi yhteensä 1 559 henkilöä. Kyselyiden avulla saatiin tietoa kävijöiden taustasta, matkustussyistä, rahankäytöstä ja tyytyväisyydestä.

Tutkitut neljä tapahtumaa toivat alueelle yli 15 000 käyntiä ja yli 7 000 yövyttyä yötä. Kun käynteihin lasketaan mukaan paikalliset tapahtumakävijät, vierailijamäärä nousee yli 28 000 käyntiin. Aluetaloudellisesti tarkasteltuna tapahtumat ovat merkittäviä – ne toivat SavoGrown alueelle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa matkailutuloa kesällä 2022.

Vierailijoita myös kauempaa

Tapahtumiin saavuttiin yli sadalta paikkakunnalta ympäri Suomen ja keskimäärin alueella viivyttiin 2,9 päivää. 88 % vastanneista tuli alueelle nimenomaan kyseistä tapahtumaa varten ja 5 % oli mökkilomalla alueella, vieraillen samalla tapahtumassa. Kauempaa saapuneilla oli usein jokin aikaisempi kytkös alueeseen, kuten oma mökki tai sukulaisia alueella.

Festarityyppisenä tapahtumana Suonenjoen Mansikkakarnevaalit houkuttivat ihmisiä kauimpaa. Kun jätetään paikkakuntalaiset pois laskuista, eniten kävijöitä karnevaaleille saapui Kuopiosta, Pieksämäeltä, Rautalammilta ja Leppävirralta. Vierailijoita saapui runsaasti myös Varkaudesta, Mikkelistä, Helsingistä ja Oulusta.

Vetovoimaisimpia tapahtumia olivat tänä vuonna Reiska-MM ja Mansikkakarnevaalit, joiden vierailijoista yli 90 % tuli alueelle nimenomaan tapahtumaa varten. Pestuumarkkinoiden viipymä oli puolestaan pisin, kun alueella vietettiin keskimäärin 3,6 päivää.

Majoituskapasiteetti tiukilla

Pienillä paikkakunnilla tapahtumien kehittämistä suuremmalle yleisölle rajoittaa kaupallisen majoituksen puute. Yli 7000 alueella yövytystä yöstä 41 % vietettiin yksityismajoituksessa eli ystävien tai sukulaisten luona, 23 % omalla mökillä ja 11 % teltassa tai matkailuajoneuvossa camping -alueella.

Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla ja Reiska-MM-kisoissa majoituksen rajallisuutta on lievitetty tarjoamalla vierailijoille caravan- ja camping-aluetta, joista Suonenjoen MansikkaCaravan oli tänäkin vuonna loppuunmyyty.

Tapahtumadatan keräämisestä vastasi kuopiolainen Salmi Platform Oy.

Tutustu tapahtuma-analyyseihin:

Lisätiedot

Aki Siren, projektipäällikkö
Matkailuverkot vesille -hanke
p. 040 648 8822
aki.siren@savogrow.fi