Siirry sisältöön

Toimenpideohjelma monipaikkaisuuden kehittämiseen

Toimenpideohjelma monipaikkaisuuden kehittämiseen

Julkaistu: 17.8.2023

Olemme luoneet toimenpideohjelman monipaikkaisuuden kehittämiseen SavoGrown hallinnoimassa ja Pohjois-Savon Liiton rahoittamassa* (EAKR) Monipaikkaisuus -hankkeessa. Ajatuksenamme on tarjota kunnille ja kylille työkaluja, miten ilmiöön nimeltä ”Monipaikkaisuus” voisi vastata ja ilmiön mukana tuomiin mahdollisuuksiin tarttua.

Rahoittajalogot
Mitä monipaikkaisuudella tarkoitetaan?

Monipaikkaisilla viitataan kunnan alueella säännöllisesti aikaa viettäviin, mutta eri kunnassa kirjoilla oleviin ihmisiin. Syinä monipaikkaisuuteen voi olla esimerkiksi perinteinen vapaa-ajan asuminen, mutta myös esimerkiksi työ, läheisten hoiva ja juuret paikkakunnalla. Ilmiötä on vahvistanut merkittävästi Korona-pandemian mukanaan tuoma digiloikka ja etätöiden yleistyminen, jonka myötä etätöitä tekevien on ollut mahdollista vapaammin valita paikka, mistä etätöitä tekee.

Miksi monipaikkaisuudella on merkitystä?

Kunnille nämä monipaikkaiset ovat voimavara, esimerkiksi kesällä kauppojen pihoilla voi huomata lisääntyneen kuhinan kesäasukkaiden paluun myötä. Yritysten kautta tulevien verotulojen lisäksi monipaikkaiset ovat potentiaalisia elinvoiman virittäjiä oman osaamisensa ja innokkuutensa kautta, mikäli tämä voimavara halutaan ja osataan osallisuuden kautta hyödyntää. Kolmantena, osa näistä jo kunnan tuntevista ihmisistä ovat potentiaalisia muuttajia kuntaan.

Yksilön kannalta Monipaikkaisuus tuo joustoa ja ideaalitilanteessa parempaa elämänlaatua, monet onkin sanoneet että monipaikkaisuus mahdollistaa heille oman näköisen elämän elämisen.

Vahingossa syntynyt vauhdikas kuvakaruselli, jossa luonnosversioita toimenpide-ehdotuskorteista.
45 toimenpide-ehdotusta monipaikkaisuuden kehittämiseen

Hankkeessamme olemme tehneet kunnille 45 kohtaisen toimenpideohjelman, joka toimii kuin herkkuja notkuva buffet pöytä. Ideana ei ole syödä kaikkea, vaan valita omalle lautaselle sopivat ja kiintoisat herkut. Rohkaisemme kuntia katsomaan omaan tilanteeseen sopivat ideat, ja viemään niitä eteenpäin. Toimenpide-ehdotukset on jaettu neljään eri kategoriaan; Tahtotila, osallisuus, elinvoima ja liikkuminen.

Kuvituskonttorin Jaakko on tehnyt ja tekemässä meille kuvituksen näihin kortteihin. Tässä vaiheessa kuvissa on vielä luonnoksia, ja lopulliset kuvat ovat väreissä. Kuvat antavat yhden näkökulman toimenpide-ehdotukseen.

Painettavissa toimenpide-ehdotuksissa on otsikko, kuvailuteksti ja kuvituskuva. Korttien on tarkoitus toimia keskustelun avaajana. Kortteja voi käyttää esimerkiksi niin, että jokaiselle osallistujalle jaetaan 4-5 korttia, ja heidän tulee niistä valita yksi itselle merkityksellinen kortti. Sitten voimme käydä ne porukalla läpi.

Kolmiportainen laatujärjestelmä

Lisäksi verkkoversioon tulee kolmiportainen tähtiluokitus, jolla voi arvioida kyseinen toimenpiteen tilannetta omassa kunnassa. Tämä toimii kevyenä laatujärjestelmänä monipaikkaisuuteen.

Ajatuksena tähtiluokituksessa taustalla on, että valittuja kehityskohteita ja toimenpide-ehdotuksia voidaan analysoida kyllä/ei tasoa syvemmin, ja miettiä kuinka pitkällä kysesissä asiassa meidän kunnassa ollaan. Lisäksi keskustelun kautta voidaan pohtia, mitkä asiat ovat jo hyvin, ja mitä kehitettävää meillä on. Ja lopuksi, voi myös valita vastuuhenkilöt sekä aikataulun, millä asiaan palataan.

Toinen idea, miten laatujärjestelmää voi käyttää, on palata toimenpide-ehdotuksiin vuosittain. Ideana on pysähtyä katsomaan, miten olemme asiassa edenneet, missä olemme nyt ja mitä on syytä tehdä seuraavaksi.

Mistä saan lisätietoa? Ilmoittaudu mukaan loppuseminaariin!

Mikäli teema ja kortit kiinnostaa, niin voitte ilmoittautua meidän hankkeen huipentavaan hybridiwebinaariin, missä uunituoreet korttipakat jaetaan osallistujille, ja käydään läpi mitä olemme tehneet ja oppineet. Lisäksi mahdollisuus käydä keskusteluja muiden osallistujien kanssa. Tilaisuuteen on myös mahdollista osallistua monipaikkaisesti, livenä tai verkossa.

Livetilaisuus järjestetään Kuopiossa to 21.9. klo 13:00 – 15:30. Lämpimästi tervetuloa mukaan! Puheosuudet tallennetaan ja julkaistaan verkossa.

Maaseutuverkoston tutkijatapaaminen

Lisäksi esittelemme kortteja Maaseutuverkoston tutkijatapaamisessa Salossa 30. – 31.8. missä meillä on lyhyt esitys Monipaikkainen asuminen -teemaryhmässä. Odotan keskusteluja innolla!

Ja mikäli pelkät toimenpidekortit kiinnostaa, niin voit olla meihin yhteydessä, niin laitamme virtuaaliset kortit heti niiden valmistuttua teille tulemaan!

* Kiitos kaikille rahoittajillemme: Pohjois-Savon liitto / Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Pohjois-Savon kehittämisrahasto, Ylä-Savon seuturaha, SavoGrown alueen kunnat, Kuopion kaupunki ja Siilinjärven kunta

Ps. Kiitos kaikille työpajoihimme osallistuneille, ja sitä kautta toimenpide-ehdotuksia testanneille ja yhdessä näitä kehittäneille.