Siirry sisältöön

ELTUVA aloittaa kylmäkuivauksen

ELTUVA aloittaa kylmäkuivauksen

Julkaistu: 19.3.2024

Elintarvikealan turvallisuushankkeemme ELTUVA aloittaa kevään aikana kylmäkuivaustestit Itä-Suomen yliopistoon hankitulla uuden kylmäkuivurilla.

Kylmäkuivausmenetelmässä vesi poistetaan tuotteesta jäädyttämällä painetta ja lämpötilaa säätelemällä. Se auttaa säilyttämään elintarvikkeen maun, rakenteen ja ravintoaineet parempina perinteisiin kuivausmenetelmiin verrattuna. Menetelmässä tuotteet jäädytetään ja altistetaan alipaineelle, mikä aiheuttaa jään sublimoitumisen suoraan kiinteästä kaasuksi. Alhainen lämpötila ja hapen vähäinen läsnäolo auttaa säilyttämään elintarvikkeiden ravintosisällön hyvänä, sillä useat bioaktiiviset yhdisteet ovat herkkiä juuri lämpötilalle ja happipitoisuudelle.

Kylmäkuivauksen olosuhteet on kuitenkin optimoitava tuotteille sopiviksi ja se on yksi -ELTUVA-hankkeessa selvitettävä tekijä. Pakkausmateriaalin valinta on myös tärkeä tekijä kuivattujen elintarvikkeiden säilyvyyden varmistamiseksi. Hankkeessa tarkastellaan muutamien eri pakkausvaihtoehtojen soveltuvuutta.

Kylmäkuivaus sopii useille elintarvikkeille marjoista makeisiin ja sillä voidaan valmistaa esimerkiksi huoneenlämmössä säilytettäviä jauheita, kokonaisia marjoja tai valmisaterioita. Kylmäkuivaus avaa uusia mahdollisuuksia elintarvikkeiden säilyvyyden ja kuljetettavuuden parantamiseen, mikä edistää kestävää ruokajärjestelmää ja auttaa vähentämään hävikkiä.

ELTUVA-hankkeeseen mahtuu vielä yksi yritys, joka on kiinnostunut elintarvikkeiden prosessimenetelmien kehittämisestä (kuten HPP tai kylmäkuivaus) sekä tuotteiden säilyvyyden parantamisesta. Jos kiinnostuit, ota pikaisesti yhteyttä Jaanaan tai Jesseen.

Kysy lisää: