Siirry sisältöön

Kipinöitä biobisnekseen

Kipinöitä biobisnekseen

Julkaistu: 14.3.2024

Biotalouden tiedotushankkeemme Biokipinä on tulossa päätökseen. Tässä artikkelissa hankkeen projektipäällikkö Mari Hälinen käy läpi hankkeen tuloksia ja työn aikana syntyneitä ajatuksia.

Sain loppuvuodesta 2022 työpaikan SavoGrowlla alkavan biotaloushankkeen projektipäällikkönä. Enpä olisi uskonut, miten monipuolisia työtehtäviä biotalouden parissa kokisinkaan!

Biokipinä-hankkeessa on tiedotettu yrityksiä biotalouden liiketoimintamahdollisuuksista. Tavoitteena on ollut tarjota yrityksille ajantasaista tietoa ja bisnesideoita, niin sanottuja biokipinöitä, mieliin muhimaan. Erityisesti seuraaviin kysymyksiin on koetettu löytää vastauksia:

  • Miten eloperäisistä luonnonvaroista saadaan kestävästi suurin taloudellinen hyöty?
  • Mitä alueella syntyvistä sivuvirroista voitaisiin valmistaa? Löytyisikö jalostajaa?
  • Mikä on biokaasun tuotannon todellinen potentiaali alueella?

Biokaasun tuotanto tukemaan alueen energiahuoltovarmuutta?

Hankkeen aikana on saatu selvyyttä moneen asiaan. Esimerkiksi Pohjois-Savossa ajankohtaisen biokaasun tuotannon potentiaalia selvitettiin tarkemmin. Envitecpolis Oy laski viime kesänä biokaasun tuotannon kannattavuutta Suonenjoella, Rautalammilla ja Pielavedellä. Laskelmien perusteella keskitettyjen laitosinvestointien takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet merkittävästi, ja tuotannolle olisi alueella edellytyksiä. Biokaasun tuotanto toisi tuloja maatiloille, autokorjaamoille sekä monille urakoitsijoille. Lisäksi paikallinen polttoaineen tuotanto lisäisi alueen omavaraisuutta ja energiahuoltovarmuutta epävakaassa maailmantilanteessa.

Metener Oy:n maatilamittakaavan biokaasulaitokset tutuiksi Keski-Suomessa heinäkuussa 2023.

Korkeaa arvonlisää pienillä tuotantomäärillä

Energian ja polttoaineiden tuotanto on vain pieni osa biotaloutta. Suomessa biotaloudessa tavoitellaan erityisesti vielä korkeamman jalostusasteen tuotteita ja palveluita. Tällaisia olisivat esimerkiksi innovatiiviset elintarvikkeet, luonnonväriaineet, lääkekemikaalit, puutuotteet tai vaikkapa kokonaisvaltainen luontomatkailu. SavoGrown alueella erityisesti olemassa oleva vahva elintarviketuotanto, marjanviljely sekä metsäteollisuus on todettu luonteviksi biotalouden kehittämisen kärkialoiksi. Erityisesti teollisuudessa muodostuvat sivuvirrat ovat kiinnostavia raaka-aineita. Hankkeen aikana on tehty erilaisia opintomatkoja ja kokoonnuttu yhdessä pohtimaan kehityssuuntia.

Elintarvike- ja alkutuottajat tutustumassa alan uusimpiin trendeihin Grüne Woche -messuilla Berliinissä tammikuussa 2024.
Aivoriihi käynnissä! Miten mansikanviljelystä tunnettu Sisä-Savo voi parhaiten hyödyntää EU:n myöntämää Suonenjoen mansikka -nimisuojaa? Mansikan nimisuojainfo 22.11.2023

Jatkoaskeleita kohti biopohjaista taloutta

Uskoakseni Biokipinä-hankkeessa on saatu erilaisia ideakipinöitä kytemään yrittäjien mieliin! Kipinöistä on kuitenkin vielä pitkä matka kunnollisiin lieskoihin – uusien liiketoimintamallien vakiintuminen vie aikaa ja vaatii paljon yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Erityisesti elinkeinoelämälähtöiselle tutkimukselle on kova tarve.

Tärkeintä kuitenkin on, että biotalouden rooli ja potentiaali aluetaloudessa on tunnistettu ja tunnustettu. Siinä on mahdollisuuksia kaiken kokoisille yrityksille eri toimialoilta.

Tietoa biotaloudesta

Biokipinä-hankkeen sivuille on koottu materiaalia hankkeen aikana toteutetuista infotilaisuuksista ja opintomatkoista. SavoGrown materiaalipankista löytyy biotalouteen liittyvää materiaalia myös Biokipinää edeltäneestä Biokaasulla liikkeelle -hankkeesta.

Biokipinä-hanke päättyy 31.3.2024. Biotalouteen liittyvissä asioissa voit jatkossa olla yhteydessä elinkeinoasiantuntija Sari Tulilaan (p. 020 7464 640, sari.tulila@savogrow.fi) tai muihin SavoGrown elinkeinoasiantuntijoihin.