Siirry sisältöön

Kohti Pohjois-Savon Matkailu Oy:tä – nyt tai ei koskaan!

Kohti Pohjois-Savon Matkailu Oy:tä – nyt tai ei koskaan!

Julkaistu: 23.8.2022

Pohjois-Savon matkailu etenee yhä varmemmin askelin kohti historiallista uudistusta eli maakunnallisen matkailuorganisaation perustamista. Asia on matkailusektorin kannalta kriittinen, koska Pohjois-Savo alkaa olla ainoita maakuntia Suomessa, jolla ei ole omaa matkailunedistämisorganisaatiota.

”Pohjois-Savon matkailu tarpoo tällä hetkellä maakuntasarjassa, jonne se ei potentiaalinsa puolesta kuulu. Uusi organisaatio tuo meille voimaa edunvalvontaan ja auttaa meitä nousemaan SM-liigaan”, luonnehtii prosessin tärkeyttä projektipäällikkö Sari Hyttinen Kehitysyhtiö SavoGrowlta.

”Maakunnallisen organisaatiorakenteen syntyminen on edellytys tulevaisuuden kasvulle ja investoinneille, jotka nojaavat voimallisesti kansainväliseen matkailuun. Ja todellista kasvua voimme synnyttää vain kansainvälisestä matkailusta. Alueemme jää tässä koko ajan jälkeen. Edessä on kilpailukykymme ja asemamme heikkeneminen, jos emme saa tätä aikaan”, toteaa Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Suutarinen.

Elinkeinoelämä vahvasti mukana

Kaikki elinkeinoelämän keskeisimmät toimijat ja yhteistyöverkostojensa kautta toistasataa pienempää matkailuyritystä on ilmoittanut halukkuutensa osallistua sopimuskumppanina tai osakkaana perustettavan Pohjois-Savon Matkailu Oy:n jatkoneuvotteluihin. Mukana ovat mm. Kuopio-Tahko Markkinointi Oy, Osuuskauppa PeeÄssä, Puijo Peak Oy, SkiOne Group Oy ja TAHKOcom Oy.

”Kuopio-Tahko Markkinoinnin näkökulmasta tämä on todella tärkeä asia saada maaliin”, toteaa Lauri Suutarinen.

”Vaikuttaisi, että taustalla on jo niin paljon sitoutumista, että tämä onnistuu. Elinkeinoelämä on vahvasti sitoutunut ja merkittävät tahot ovat mukana. Kuntien listakin näyttää jo hyvältä ja olisi ihme, jos keskeisiä kuntia jäisi pois,” arvioi Metsäkartanon toimitusjohtaja Jari Korkalainen.

Kuopiolta vihreää valoa

Kesän aikana useat Pohjois-Savon kunnat ovat tehneet päätöksiä yhtiön perustamisneuvotteluihin osallistumisesta. Myönteisen kantansa ovat jo ilmaisseet Kuopion kaupunki, Iisalmen kaupunki, SavoGrown alueen kunnat (Keitele, Pielavesi, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo ja Vesanto), Rautavaara, Tuusniemi, Vieremä ja Kaavi – muiden kuntien kannanottoja odotetaan lähiviikkoina.

”Kunnilta ei vielä tässä vaiheessa odoteta lopullisia päätöksiä – vain kannanottoa, että kunnat ovat valmiita jatkamaan yhteistyösopimuksen ja organisaation valmistelua”, sanoo Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n toimitusjohtaja Olli Tiainen.

”Tämä on nyt todellinen yritys nostaa maakunnan matkailu uudelle tasolle. Sen verran vakavan asian äärellä ollaan, että haaveet Pohjois-Savon matkailun maakunnallisesta yhteistyöstä voidaan haudata vuosiksi eteenpäin, jos tämä yritys kariutuu”, arvioi Tiainen.

Perustamisneuvotteluihin syksyllä

Tulevien viikkojen keskeisin tavoite on saada ehdotus maakunnallisesta matkailuorganisaatiosta käsiteltyä kunnissa.

”Tarvitsemme maakunnallisesti kattavan hyväksynnän johtamisjärjestelmälle, jotta meillä on mandaatti edistää yhtiön perustamista”, toteaa Sari Hyttinen.

Kuntien päätösten jälkeen vuorossa on lainopillinen jumppa, jossa laaditaan yhtiön perustamisasiakirjat ja käydään konkreettiset osakasneuvottelut. Tavoitteena on, että Pohjois-Savon Matkailu Oy aloittaa toimintansa vuoden 2023 alkupuolella.

”Realistinen tavoite maakunnalle on viisinkertaistaa vuosikymmenen loppuun mennessä kansainväliset yöpymiset alueellamme”, arvioi Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläinen maakunnallisen organisaation merkitystä.

Prosessin etenemistä voi seurata kaikille avoimessa Matkailun digitaalisessa työtilassa, jossa työvaiheista tiedotetaan säännöllisesti.

Jos kunnat tarvitsevat päätöksenteon tueksi vielä lisätietoa tai haluavat kutsua asian esittelijän esim. kunnanhallituksen kokoukseen, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä Sari Hyttiseen.

Kysy lisää:

MISTÄ ON KYSE?

Maakunnallista matkailun yhteistyömallia on valmisteltu työryhmässä, johon on koottu laajasti yrityssektorin, seutukuntien ja matkailun sidosryhmien toimijoita. Työryhmä ehdottaa kuntien ja yritysten yhdessä omistaman Pohjois-Savon Matkailu Oy:n perustamista. Uusi organisaatio edustaisi maakuntaa ulospäin ja keskittyisi nimenomaan kansainvälisen matkailun kehittämiseen.

Työ toteutetaan osana SavoGrown koordinoiman Pohjois-Savon Lakeland 2 -hankkeen toimintaa.

Lisätiedot Matkailun digitaalisesta työtilasta (vaatii rekisteröitymisen)

Matkailun yhteistyösopimus »